Wielkanoc przyszła już! :)

W tym tygodniu wreszcie trochę wolnego :) Uczniowie po raz ostatni przed świętami idą w środę...
To tylko trzy dni w szkole. Aby celebrować ten wspaniały czas Trójca Kopnięta przygotowała dla was Wielkanocną serie...

Dziś prezentujemy wam przepis na pyszności z książki 
"Cecylka Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci"

"Sernik z białymi porzeczkami, czyli ciasto dla marudzących"
Przygotuj:
  • 3 kubki sera śmietankowego
  • 6 jajek
  • 1,5 kubka cukru
  • 0,5 kubka mąki
  • cukier waniliowy
  • budyń śmietankowy
  • kubek białych porzeczek
  • łyżkę mąki do posypania porzeczek
  • szczyptę soli
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy
  • kaszę mannę
Sposób przygotowania:
  1. Oddziel żółtka od białek.Białka umieść w garnku, a żółtka w kubeczku.
  2. Wsyp do misy miksera cukry  dodaj żółtka i miksuj wszystkie składniki tak długo, aż powstanie jednolita masa. Dodaj do niej ser, przesianą mąkę i budyń. Jeszcze raz starannie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Umyj starannie porzeczki pod bieżącą wodą. Wsyp je do miseczki, posyp je łyżką mąki i delikatnie przemieszaj, aby mąka je oblepiła. Przełóż porzeczki do masy serowej i wymieszaj całość drewnianą łyżką. Ubij trzepaczką białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
  4. Dodaj ją do ciasta. Bardzo delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną tortownicy. Wstaw ją do nagrzanego do 180 °C piekarnika na około 50 minut.
!SMACZNEGO!

Komentarze