W tym tygodniu wreszcie trochę wolnego :) Uczniowie po raz ostatni przed świętami idą w środę...
To tylko trzy dni w szkole. Aby celebrować ten wspaniały czas Trójca Kopnięta przygotowała dla was Wielkanocną serie...
Dziś prezentujemy wam przepis na pyszności z książki
"Cecylka Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci"
"Sernik z białymi porzeczkami, czyli ciasto dla marudzących"
Przygotuj:
- 3 kubki sera śmietankowego
- 6 jajek
- 1,5 kubka cukru
- 0,5 kubka mąki
- cukier waniliowy
- budyń śmietankowy
- kubek białych porzeczek
- łyżkę mąki do posypania porzeczek
- szczyptę soli
- tłuszcz do wysmarowania tortownicy
- kaszę mannę
- Oddziel żółtka od białek.Białka umieść w garnku, a żółtka w kubeczku.
- Wsyp do misy miksera cukry dodaj żółtka i miksuj wszystkie składniki tak długo, aż powstanie jednolita masa. Dodaj do niej ser, przesianą mąkę i budyń. Jeszcze raz starannie wymieszaj wszystkie składniki.
- Umyj starannie porzeczki pod bieżącą wodą. Wsyp je do miseczki, posyp je łyżką mąki i delikatnie przemieszaj, aby mąka je oblepiła. Przełóż porzeczki do masy serowej i wymieszaj całość drewnianą łyżką. Ubij trzepaczką białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
- Dodaj ją do ciasta. Bardzo delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną tortownicy. Wstaw ją do nagrzanego do 180 °C piekarnika na około 50 minut.
!SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz