Dziś znowu przepis z książki "Cecylka Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci" . Tym razem mamy dla was:
"Jajka w koszulkach, czyli jajka bez skorupek"
Przygotuj:
Sposób przygotowania:- Wlej do garnka dwa kubki wody oraz ocet, dodaj sól i podgrzej wszystkie składniki.
- Kiedy woda z octem i solą zacznie wrzeć, wbij delikatnie jedno jajko do miseczki(uważaj aby żółtko się nie rozlało) i wlej je delikatnie do wody. Podobnie postąp z drugim jajkiem.
- Gotuj je jakieś trzy minuty, a następnie delikatnie wyjmij łyżką cedzakową i włóż na chwilę do miseczki z zimną wodą.
- Przełóż jajka na deseczkę i odetnij ich końce, aby miały ładne kształty.
!SMACZNEGO!
"Faszerowane jajka, czyli żółte kulki"
Przygotuj:
- 2 jajka
- łyżeczkę masła
- łyżkę białego serka
- sól
- trochę musztardy
- łyżeczkę posiekanego koperku
- 2 kubki wody
- Wlej do garnka zimną wodę, włóż do niego jajka i gotuj je na małym ogniu - wtedy nie popękają. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj je jeszcze 10 minut. Delikatnie wyjmij jajka łyżką i ostudź w zimnej wodzie.
- Gdy jajka ostygną, obierz je ze skorupek i przekrój na połowy.
- Łyżeczką wybierz żółtka i włóż je do miseczki. Dodaj musztardę, masło, koperek, serek i sól. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.
- Uformuj z masy kulki i włóż je do białek. Ułóż jajka na talerzyku.
!SMACZNEGO!
*Post zawiera oryginalne zdjęcia z książki kucharskiej*
*Post zawiera oryginalne zdjęcia z książki kucharskiej*
Komentarze
Prześlij komentarz