Wielkanocne jajeczka :)


Dziś znowu przepis z książki "Cecylka Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci" . Tym razem mamy dla was:

"Jajka w koszulkach, czyli jajka bez skorupek"

Przygotuj:
  • 4 jajka
  • łyżkę octu
  • szczyptę soli
  • 3 kubki wody
Sposób przygotowania:
  1. Wlej do garnka dwa kubki wody oraz ocet, dodaj sól i podgrzej wszystkie składniki.
  2. Kiedy woda z octem i solą zacznie wrzeć, wbij delikatnie jedno jajko do miseczki(uważaj aby żółtko się nie rozlało) i wlej je delikatnie do wody. Podobnie postąp z drugim jajkiem.
  3. Gotuj je jakieś trzy minuty, a następnie delikatnie wyjmij łyżką cedzakową i włóż na chwilę do miseczki z zimną wodą.
  4. Przełóż jajka na deseczkę i odetnij ich końce, aby miały ładne kształty.
!SMACZNEGO!
"Faszerowane jajka, czyli żółte kulki"
Przygotuj:
  • 2 jajka
  • łyżeczkę masła
  • łyżkę białego serka
  • sól
  • trochę musztardy
  • łyżeczkę posiekanego koperku
  • 2 kubki wody
Sposób przygotowania:
  1. Wlej do garnka zimną wodę, włóż do niego jajka i gotuj je na małym ogniu - wtedy nie popękają. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj je jeszcze 10 minut. Delikatnie wyjmij jajka łyżką i ostudź w zimnej wodzie.
  2. Gdy jajka ostygną, obierz je ze skorupek i przekrój na połowy.
  3. Łyżeczką wybierz żółtka i włóż je do miseczki. Dodaj musztardę, masło, koperek, serek i sól. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.
  4. Uformuj z masy kulki i włóż je do białek. Ułóż jajka na talerzyku.
!SMACZNEGO! 

*Post zawiera oryginalne zdjęcia z książki kucharskiej* 

Komentarze